Деца войници в Демократична република Конго пият кръвта на своите жертви, вярвайки, че това ще ги направи непобедими, пише в доклад на ООН, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Става въпрос за момчета и момичета, много от които на възраст между 7 и 13 години, от въоръженото формирование „Камуина Нсапу“. То редовно извършва нападения в централния район Касай, заяви Комисията на ООН за правата на човека.

Според доклада пиенето на кръв на обезглавени жертви е част от магическият ритуал за членовете на „Камуина Нсапу“.

И ако това не е достатъчно зловещо, повечето местни жители по принцип са убедени в магическите способности на децата, и това всява страх.

„Това общо вярване (...) може отчасти да обясни защо едно зле въоръжено формирование, съставено до голяма степен от деца, е в състояние да устои на настъплението на обучена национална армия повече от година“, се казва в доклада, който се основава на свидетелства на хора, избягали в Ангола от насилието в ДР Конго.

По данни на ООН „Камуина Нсапу“ е екзекутирала най-малко 79 души – главно представители на властите.

През март или април е било създадено друго въоръжено формирование, наречено „Бана Мура“, което да напада етническите групи луба и лулуа, към които принадлежат бойците на „Камуина Нсапу“. Твърди се, че формированието, подозирано, че извършва кланета и изнасилвания на етническа основа, е въоръжавано и подкрепяно от местни лидери и служители на армията и полицията.