Източници на ООН твърдят, че бомбардировката на болница в Афганистан граничи с военно престъпление. Съединените щати се ангажираха с пълно разследване на инцидента, при който загинаха 19 души.

Лично президентът Барак Обама поднесе извиненията си на близките на загиналите и обеща да разкрие истината по случая.

В петък американската бойна авиация бомбардира болница в афганистанския град Кундуз, където от седмица се водят сражения между талибаните и правителствените войски.

Разузнавателна информация сочела, че там се укривали бунтовници, но от международната организация „Лекари без граници”, която стопанисвала болницата, отричат подобно нещо. От организацията отрекоха твърденията, че талибански бойци обстрелвали от болницата афганистанските и натовските сили преди въздушния удар, предаде Ройтерс.

„Знаем, че беше извършено въздушно нападение, което носеше всички белези на международната коалиция в Афганистан. Самолет извърши няколко захода и общо четири или пет пъти над болницата и нанесе изключително прецизни и добре премерени удара по основната сграда. Резултатът сами знаете какъв е”, коментира Барт Янсенс от „Лекари без граници”.

Все повече се изостря хуманитарната криза в града, който за кратко бе превзет от талибаните миналата седмица. Магазините не работят заради продължаващите улични боеве, пътищата са непроходими поради заложени от бунтовниците мини, съобщава Асошиейтед прес. ДПА предава, че в града има недостиг на храна, а в повечето райони няма и електричество.

"Талибаните се крият по домовете на местните жители. Предприехме операция по прочистване на района от бунтовниците", каза Сайед Сарвар Хусайни, говорител на местната полиция.