Френският президент Франсоа Оланд планира да се срещне с Барак Обама и Владимир Путин, за да обсъдят общи действия срещу джихадистите и ще настоява за свикване на сесия на Съвета за сигурност на ООН.

На изненадваща визита в Париж пристигна държавният секретар на САЩ Джон Кери. Визитата му не е била предварително оповестена от съображения за сигурност. От Държавния департамент на САЩ съобщиха, че визитата е с цел да се изрази решимостта на двамат съюзници да се борят с тероризма.

По-рано днес френският президент Франсоа Оланд изнесе реч пред едно от редките заседания на двете камари на парламента – Националното събрание и Сената.

„Необходимостта от унищожаването на Ислямска държава е въпрос, който засяга цялата международна общност. Поисках от Съвета за сигурност на ООН да се събере в най-кратък срок, за да приеме резолюция за това общо желание. От днес нататък Франция ще засили операциите си в Сирия”, заяви Оланд.

Решителността на президента беше изпратена с бурни овации от всички депутати, които запяха „Марсилезата”.

Според специалния пратеник на bTV в Париж Иван Георгиев това спокойствие е само на повърхността, защото извънредните мерки за сигурност ще начертаят невидими линии между хората във френското общество.

Френската столица бавно започва да се връща към нормалния си ритъм на живот. И към този момент граждани на Париж, както и гости от цял свят, отдават почит на жертвите от кървавите атентати в петък вечер.

В момента гражданите на Париж искат решения и действия, а не само призиви и лозунги.