Френският президент Франсоа Оланд призова за силно споразумение за борба с климатичните промени при откриването на световната конференция на ООН за климата в Париж, като заяви, че "никога досега не е имало толкова високи залози на международна среща", предаде ДПА.

Оланд каза, че споразумението трябва да включва ангажимент да се ограничи покачването на световните температури до 2 градуса по Целзий над равнището от прединдустриалната епоха, а по възможност - и до 1,5 градус. Той призова на всеки пет години да се правят преразглеждания въз основа на научното развитие и заяви, че никоя страна не трябва да бъде оставена да се справя с климатичните промени сама.

"Не избирам между борбата с тероризма и борбата с глобалното затопляне", заяви Оланд след спазената от над 150 световни лидери минута мълчание в памет на жертвите на атентати по света, включително тези в Париж на 13 ноември.

Френският президент предупреди, че климатичните промени ще предизвикат още повече конфликти за ресурси, и подчерта, че залогът на сегашната конференция за климата е основно мирът.

„Бъдещето на света зависи от решенията, които трябва да вземем”, заяви френският президент Франсоа Оланд на откриването на Световната конференция на ООН по изменение на климата.

"Това е исторически ден. Франция посреща над 150 държавни глави и правителствени ръководители, хиляди делегати от цял свят. Става въпрос за бъдещето на нашата планета. От решенията и резултатите на конференцията зависи съдбата на милиарди хора”, каза Оланд на откриването на разговорите в Париж.

Изминаващата 2015 г. беше белязана от много природни бедствия, рекордни температури и ниво на въглеродни емисии. Нито една страна, нито един регион не е защитен от климатичните дисбаланси. Парадоксът е в това, че най-засегнати са най-слабо развитите страни, които произвеждат най-малко парникови газове. Нашата задача е да се възстанови справедливостта”, заяви Оланд.

Той обясни, че развитите страни следва да носят основната отговорност за изменението на климата на планетата. Но успоредно с това, френският президент каза, че динамично развиващите се икономики са длъжни да ускорят прехода към възобновяеми източници на енергия.

По думите на Оланд споразумението, което трябва да се сключи следва да има универсален и задължителен характер.

Както подчерта френският лидер, документът трябва да бъде колективен отговор на предизвикателствата пред цялото човечество, които заплашват бъдещето на цивилизацията на планетата. Той заяви, че температурното покачване трябва да бъде ограничено под 2 градуса по Целзий, „а ако е възможно и под 1,5 градуса”.

В същото време, според френския президент, международната общност трябва да придобие необходимите средства за наблюдение на прилагането на тези споразумения.

Отговорът на световната общност относно предизвикателствата на климата "трябва да е солидарност”, продължи Оланд. „Нито една страна не трябва да се отказва от задълженията си, никоя страна не бива да е сама в борбата. Това е особено валидно за най-уязвимите държави”, заяви той.