Франция иска да види деескалация в отношенията между Русия и Турция след инцидента със сваления руски самолет, каза днес френският президент Франсоа Оланд, който прие в Елисейския дворец канцлера на Германия Ангела Меркел, предаде ТАСС.

"Станалото е много сериозен инцидент. Ние сме за деескалация. Необходимо е да се направи всичко възможно колкото може по-скоро да се възстанови диалогът между Русия и Турция", каза Оланд.

На съвместна пресконференция с Меркел Оланд призова Германия да направи повече за борбата срещу "Ислямска държава", предаде ДПА. "Не можем просто да вземаме мерки във Франция, Германия, в Европа. Трябва да насочим усилията си към самия източник". Преди срещата на двамата лидери имаше спекулации, че Меркел може да предложи германски изтребители за кампанията в Ирак и Сирия, но тя не пое конкретни ангажименти на пресконференцията.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че световните сили трябва да работят заедно, за да предотвратят по-нататъшно влошаване на отношенията между Русия и Турция, след като турските сили свалиха руски самолет, съобщи Ройтерс.

Оланд изрази намерение на утрешната си среща с Владимир Путин в Москва да каже, че всички трябва да се борят с "Ислямска държава".

Утрешното "посещение на Оланд в Русия е много важно за борбата срещу ИД и за продължаването на политическия процес" в Сирия, каза Меркел, цитирана от ТАСС. "Нашият общ враг е тероризмът, нашата обща задача - да действаме решително. Щом ИД не може да бъде убедена, то трябва да бъде победена с военни средства", каза Меркел.

Меркел изрази надежда вчерашното сваляне на руски бомбардировач Су-24 да не се окаже стъпка назад в дипломатическите усилия по урегулиране на ситуацията в Сирия
Меркел и Оланд положиха тази вечер цветя на Площада на републиката, за да почетат паметта на 130-те жертви на атентатите от 13 ноември, съобщи Франс прес. Този площад, намиращ се до едно от местата на атентатите, се превърна в сборен пункт за парижани още след нападението срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо" през януари.