Френският президент Франсоа Оланд заяви, че е настоял пред руския си колега Владимир Путин руските удари в Сирия да бъдат насочени само срещу групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес.

"Ударите трябва да засягат Даеш и само Даеш" (арабското съкращение за "Ислямската държава), каза Оланд.

"И двамата наблегнахме на факта, че ИД е врагът, с когото трябвада воюваме", каза на съвместната пресконференция тази вечер след срещата на Нормандската четворка германският канцлер Ангела Меркел, отричайки каквито и да било различия в мненията с Оланд по отношение на подхода към сирийския президент Башар ал Асад.

Междувременно стана ясно, че Дамаск е готов да участва в мирни преговори под егидата на ООН. Това съобщи днес от трибуната на световната организация сирийският външен министър Уалид Муалем, цитиран от Франс прес.

Муалем изрази готовност сирийското правителство да участва в четирите експертни комисии, предложени от посредника на ООН Стафан де Мистура, но допълни, че решенията им ще бъдат необвързващи.

"Единственият начин да стигнем до политическо решение е национален диалог между сирийците без външна намеса", каза Муалем на среща на върха на световни лидери в Общото събрание на ООН.

Муалем обаче предупреди, че не трябва никой да очаква голяма гъвкавост от страна на Дамаск в тези дискусии. По думите му никой не бива да се надява на преговорите да получи от сирийския режим това, което не е успял да си извоюва на бойното поле.

"Тероризмът не може да бъде победен от въздуха" и "въздушните удари са безполезни, ако не се съгласуват със сирийската армия", тъй като тя е единствената сила в Сирия, която се бори срещу него, предаде Ройтерс.