Протестен митинг, част от кампанията „Окупирай”, се проведе днес в центъра на чешката столица, предаде РИА Новости. Десетки демонстранти се събраха на един от пражките площади този следобед, не им попречи даже лошото време, което смъкна температурите в последните дни до 15 градуса.

Според участниците националният дълг на Чехия, който надхвърля вече 60 млрд. евро., бил натрупан от правителството, без да се потърси мнението на хората. Друг повод за недоволство било това, че чехите не получавали необходимата икономическа подкрепа от държавата. Протестиращите призовават Чехия да премине от „икономика на финансистите и банкерите” към „икономика на обикновените хора”.

Организаторите на „Окупирай Прага” разпространиха списък с искания към правителството, в който се настоява за „повече демокрация, устойчива икономика и ненасилие”. По-странните желания на „окупаторите” са свързани с повече „цветя, любов, вода, радост, песни, слънце и мир”.

Освен в столицата, акции от кампанията „Окупирай” се проведоха и в други чешки градове, сред които и Бърно – вторият по големина град в страната.

Днешната демонстрация в Прага е вдъхновена от движението „Окупирай Уолстрийт”, което започна на 17 септември миналата година в Ню Йорк, откъдето се разпространи в много други градове в САЩ и Европа. Участниците в протестите се обявиха против действията на международните финансови институции и призовават за повече мерки за намаляване на безработицата.