Европейският парламент окончателно одобри Споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз (CETA)

Спогодбата трябва да премахне близо 98% от митата между Евросъюза и Канада, да увеличи двустранната търговия с около 20% и да повиши инвестициите. С подписването ѝ ще бъдат изпълнени условията за отпадане на визите за Канада за граждани на България и Румъния от края на тази година.

Преговорите за CETA започнаха през май 2009 г. и приключиха през септември 2014 г. ЕС и Канада подписаха споразумението на 30 октомври 2016 г. 

Споразумението беше одобрено в Европарламента в Страсбург с 408 гласа „за“ срещу 254 „против“ и 33 „въздържал се“. За да влезе в сила, то трябва да бъде ратифицирано от националните и регионалните парламенти. Разпоредбите ще се прилагат условно от април 2017 г.

Критици на СЕТА обаче смятат, че документът ще доведе до институционален хаос в Общността, заради въвеждането на нови правила и институции със спорни механизми на действие.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска списък с имената на всички български евродепутати, подкрепили СЕТА и ги нарече „национални предатели”. Тя заяви, че не говори само от името на партията, но и от това на съюз „Произведено в България, КНСБ, КТ „Подкрепа” и десетки неправителствени организации.

Ако БСП има достатъчно сили в следващия парламент като брой депутати, ще блокираме ратификацията на това споразумение”, заяви Нинова. По думите й то отваря вратата за безконтролен внос на ГМО продукти, както и за внос на канадско месо, като по този начин убива българския производител.

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев е гласувал „за” СЕТА, но обясни в социалните мрежи, че е станала техническа грешка и ще поиска гласът му да бъде зачетен „против”.

В Страсбург евродепутатите одобриха и сключването на споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. То допълва СЕТА и цели да засили двустранното сътрудничество по нетърговски въпроси като външната политика и сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност, устойчивото развитие, науката и културата.