Окончателно: Европейският парламент одобри СЕТА
Ако БСП дойде на власт, ще блокира споразумението, заяви Корнелия Нинова
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    19
Канада и ЕС
Снимка: iStock

Европейският парламент окончателно одобри Споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз (CETA)

Спогодбата трябва да премахне близо 98% от митата между Евросъюза и Канада, да увеличи двустранната търговия с около 20% и да повиши инвестициите. С подписването ѝ ще бъдат изпълнени условията за отпадане на визите за Канада за граждани на България и Румъния от края на тази година.

Европейският парламент гласува търговското споразумение с КанадаС подписването му ще бъдат изпълнени условията за отпадане на визите за Канада за граждани на България и Румъния

Преговорите за CETA започнаха през май 2009 г. и приключиха през септември 2014 г. ЕС и Канада подписаха споразумението на 30 октомври 2016 г. 

Споразумението беше одобрено в Европарламента в Страсбург с 408 гласа „за“ срещу 254 „против“ и 33 „въздържал се“. За да влезе в сила, то трябва да бъде ратифицирано от националните и регионалните парламенти. Разпоредбите ще се прилагат условно от април 2017 г.

Канада отменя визите за българи от 1 декември 2017 г.България и Румъния поставиха отпадането на визовия режим като условие за подписването на СЕТА

Критици на СЕТА обаче смятат, че документът ще доведе до институционален хаос в Общността, заради въвеждането на нови правила и институции със спорни механизми на действие.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска списък с имената на всички български евродепутати, подкрепили СЕТА и ги нарече „национални предатели”. Тя заяви, че не говори само от името на партията, но и от това на съюз „Произведено в България, КНСБ, КТ „Подкрепа” и десетки неправителствени организации.

Ако БСП има достатъчно сили в следващия парламент като брой депутати, ще блокираме ратификацията на това споразумение”, заяви Нинова. По думите й то отваря вратата за безконтролен внос на ГМО продукти, както и за внос на канадско месо, като по този начин убива българския производител.

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев е гласувал „за” СЕТА, но обясни в социалните мрежи, че е станала техническа грешка и ще поиска гласът му да бъде зачетен „против”.

В Страсбург евродепутатите одобриха и сключването на споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. То допълва СЕТА и цели да засили двустранното сътрудничество по нетърговски въпроси като външната политика и сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност, устойчивото развитие, науката и културата.

  • 2
    19
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре