България ще получи от ЕК първо 108 млн. евро, а след това – още 52 млн., за да усили защитата границите си. Това обявиха председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов след края на срещата на върха в Братислава.

Така страната ни ще получи исканите 160 млн. евро, с които да подобри охраната на границите си на фона на силния миграционен поток. Председателят на ЕК посочи, че е дискутирано изпращането на 200 офицери от "Фронтекс" и закупуването на 50 специализирани автомобила.

„България в момента е изправена пред много голямо предизвикателство. Това не трябва да се вижда само като проблем за България, трябва да се гледа на него като предизвикателство пред целия ЕС”, подчерта Юнкер.

По думите му лидерите на ЕС са решили комисията да предостави 108 млн. евро за нуждите на България.

Той подчерта, че целта е сумата да достигне исканите 160 млн. евро: „През следващите няколко дни ще намерим механизмите, чрез които да предоставим и тези 52 млн. евро”. По думите му България няма да бъде оставена сама „благодарение на многократните интервенции на българския премиер”.

„Над 320 млн. евро сме издействали днес за България”, каза Бойко Борисов. По думите му „в общи линии всички” са подкрепили нашата страна, но специално лидерите на Германия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Финландия, Италия, Швеция.