Около един милион души в Барселона демонстрираха в подкрепа на независимостта на Каталуния
Каталунците отбелязват на 11 септември своя национален ден
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Демонстрация в Барселона
Снимка: Reuters

Около един милион каталунци се събраха днес в Барселона, за да изкажат подкрепата си за независимост на Каталуния, след като централните власти в Испания предприеха действия за възпрепятстване на референдума за независимост на автономната област, предаде Ройтерс.

Каталунците отбелязват на 11 септември своя национален ден и по традиция искащи независимост активисти използват тази дата, за да призоват за отцепване на североизточната област.

Демонстрация в Барселона
Снимка: Reuters

Тазгодишната "Диада" обаче е от особено значение, тъй като само след три седмици е насрочен референдум за самоопределение, който Мадрид определи като незаконен и предприе съдебни действия в опит да го възпрепятства.

Демонстрация в Барселона
Снимка: Reuters

Демонстранти се качиха един другиму на раменете, за да формират традиционните за Каталуния човешки кули. Други разпънаха плакати с надписи: "Ще бъдем свободна страна" и "Изпълнени с надежда" и носеха флуоресцентни жълти тениски с написана думата "Да".

Демонстрация в Барселона
Снимка: Reuters

Барселонската полиция съобщи в "Туитър", че около един милион души са взели участие в днешната "Диада", което я прави една от най-многолюдните през последните години.

Демонстрация в Барселона
Снимка: Reuters

Протестиращите казаха, че се надяват референдумът да се състои на 1 октомври, както е по план.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре