Европейската комисия официално предложи отпадане на визовия режим за Турция, съобщи Франс прес, като се позова на официален анонс на законодателния орган на Европейския съюз.

Това ще стане в края на юни, ако Анкара успее да изпълни всички изисквания, договорени със споразумението за овладяването на мигрантската криза.

„Има още работа, но ако Турция продължи със същите темпове, ще успее да покрие всички изисквания. Затова предлагаме отпадане на визовия режим”, коментира вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс.

Остават точки, сред които борба с корупцията и синхронизация на правилата за защита на данни и политиката за борбата с тероризма. От Комисията са категорични, че нито един турски гражданин няма да влезе в съюза без виза, ако няма от новите паспорти с биометрични данни.

„На прага сме да завършим необходимите технически изисквания, включително паспортите. Ако има недостатъци, ще ги преодолеем в дадения срок”, посочи турският външен министър Мевлут Чавушоглу.

Турските граждани приеха новината със смесени чувства.

„Вече ще мога да си купя самолетен билет, без да чакам предварително одобрение за виза”, доволен е финансистът Седа Агиргун.

„Честно казано, съм песимист. Винаги ще има държави, които ще гласуват против отпадането на визите. Няма да повярвам, докато не го видя”, смята обаче Мелик Ербаси - жителка на Анкара.

Безвизовият престой за турски граждани в Общността е ограничен на 3 месеца, най-вече за туризъм и бизнес пътувания.

На 18 март Брюксел и Анкара постигнаха споразумение южната ни съседка да приема обратно нелегални мигранти, опитващи се да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море.

Последната част от това споразумение породи разгорещен дебат в европейския парламент, тъй като част от депутатите смятат, че страната далеч не е готова за ускорена европейска интеграция.

В документа с предложението ЕС изразяват съгласието си да отпадне визовия режим за Турция това лято, но посочват, че страната не е изпълнила всички необходими условия за свободно пътуване на гражданите й в Шенгенската зона.

Предложението за отпадане на визите трябва да бъде одобрено от Европейския парламент, както и от всички страни-членки на ЕС.

Комисията очаква изискванията на ЕС да бъдат изпълнени в ускорен порядък. Пет от 72 изисквания досега не са изпълнени. Анкара трябва да предприеме промени в областите на борбата с корупцията, защитата на данните, правното сътрудничество с всички държави в ЕС, да укрепи взаимодействието си с Европол, да въведе промени в законодателството за борба с тероризма.

Безвизовият режим обаче няма да се отнася за пътуващи до Ирландия и Великобритания, както и асоциираните към ЕС Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.