От полунощ Словения спира да приема нелегални имигранти на своя територия, като с това т.нар „Балкански път” на имигрантите към Западна Европа се затваря, предаде „Ройтерс”.

Решението на словенските власти идва по-малко от 24 часа след срещата на върха в Брюксел относно мигрантската криза. Днес следобед словенският премиер Миро Церар предупреди, че договореното между ЕС и Турция означава "закриване на Балканския маршрут".

„Имайки предвид новия режим, който ще бъде прилагана от страна членка на ЕС, Сърбия не може да си позволи да се превърне в събирателен център за мигранти, така че ще приложи реципрочни мерки по южните и източните си граници с Македония и България”, обяви сръбското вътрешно министерство в официална позиция, цитирана от „Танюг”.

От Белград подчертават, че всички мерки ще бъдат съгласувани с ЕС.

Т.нар „Балкански път” започва от Турция, преминава през Гърция, Македония, Сърбия, Унгария, Австрия и стига до Германия.

По-рано днес директорът на австрийската криминална полиция Герлад Тацгерн предупреди, че след въвеждането на ограниченията по македонско-гръцката граница трафикантите бързо са се преориентирали към България и Унгария.

„От Турция се извършва трафик на хора не само към Гърция, но и към България. По това трасе регистрирахме увеличаване на активността им“, каза той.