Официално: Антониу Гутериш е новият генерален секретар на ООН
От началото на 2017 г. той ще замени на поста корееца Бан Ки-мун, който управлява Световната организация два поредни мандата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    1
Антониу Гутериш
Антониу Гутериш Снимка: EPA

Общото събрание на ООН утвърди бившия португалски премиер Антониу Гутериш като следващ генерален секретар на Световната организация.

Той ще встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г., заменяйки на поста корееца Бан Ки-мун, който оглавяваше ООН два поредни мандата.

Антониу Гутериш
Антониу Гутериш и Бан Ки-мун (вляво) Снимка: EPA

67-годишният Гутериш беше министър-председател на Португалия между 1995 и 2002 г. След това – между 2005 и 2015 г., беше върховен комисар на ООН за бежанците.

Изборът на Гутериш беше ясен още след като Съветът за сигурност единодушно го номинира преди седмица.

Месеци преди това обаче се спекулираше, че най-вероятният нов шеф на ООН ще е жена от Източна Европа.

България издигна първоначално кандидатурата на Ирина Бокова, настоящия директор на ЮНЕСКО, за която се смяташе, че отговаря на изискванията на повечето страни членки.

Кристалина Георгиева смени Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН (ОБЗОР)За втори път бившият зам.-председател на Световната банка излиза на международната сцена като резервен играч на България

След няколко предварителни гласувания правителството обаче я замени с друга кандидатура – на еврокомисаря ни Кристалина Георгиева, с аргумента, че Бокова не се е представила достатъчно добре, а Георгиева има по-голям шанс от нея.

Ситуацията с българската кандидатура се оказа доста объркваща, тъй като Ирина Бокова продължи участието си в надпреварата, макар и загубила подкрепата на кабинета.

В шестия предварителен вот Бокова всъщност събра повече подкрепа от Георгиева, но стана ясно, че следващият генерален секретар ще е именно Гутериш.

 

  • 2
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре