Само за месец в Гърция са пристигнали повече бежанци отколкото за цялата 2014-та година. Според последните данни на Евростат най-много молби за убежище се подават в Германия.

Последните данни сочат, че най-много молби за убежище от хора от Сирия, Ирак и Афганистан са подадени в Германия - близо 50 хиляди, следва Унгария с над 32 хиляди, както и Австрия, Швеция и Белгия.

Според доклад на германската федерална служба за миграцията и бежанците, броят на иракчаните подали молба за закрила в страната се е увеличил повече от три пъти за първите шест месеца на 2015 г. спрямо 2014 г. Сирийците са със 169% повече, а хората от Афганистан със 105% .

Снимка: btv.bg

Междувременно инцидентите свързани с бежанци в Германия продължават. По-рано днес канцлерът Ангела Меркел беше посрещната с освиркване и викове „Предателка!" в бежанския център в град Хайденау. През уикенда там имаше други протести срещу имигрантите, които приключиха с ранени полицаи и няколко ареста.

В Унгария също избухнаха сблъсъци между имигранти и полицията. Причина за размириците стана протест на бежанците с искане властите по-бързо да ги пуснат да продължат пътя си на запад.

Ясан – един от имигрантите, коментира, че според него Европа няма нужда от мързеливи хора. „Те само ядат и не правят нищо. Сирийците не сме такива. Аз имам диплома за счетоводител. Брат ми е геолог. Искам да се конкурирам на пазара на труда. Искам да изградя бъдеще, каквото нямам в Сирия”, разказа младият мъж.

Въпреки критиките от Европейския съюз унгарските власти ускоряват строежа на висока ограда по браздата със Сърбия. Според анализатори това поставя под съмнение Шенгенското споразумение и ще се превърне в причина за връщането към старите граници.

Българският евродепутат от ЕНП Емил Радев коментира, че бежанският поток ще продължи и в следващите месеци, поради не стихващите военни действия в Сирия и Ирак. „Ще се увеличи и броят на хората, които тръгват от африканския бряг, за да търсят препитание и по-добър живот”, допълни още той.

Италианският външен министър Паоло Джентилиони заяви, че е необходимо преосмисляне на правилата за прием на имигранти в Евросъюза. Той смята, че трябва да се създадат канали за легална имиграция на хората търсещи убежище.

На фона на всичко това от българското външно министерство предупредиха, че не бива да качваме стопаджии, когато пътуваме в Гърция. Ако при спиране от полиция пътниците са окажат нелегални имитранти, ни заплашва обвинение за трафик на хора, за което наказанието е минимум по две години затвор за всеки нелегален емигрант, подчертават от министерството.