„Никакви предупреждения не бяха отправени – нито по радиообмена, нито визуални (от турска страна - б.ред.) Нямаше никаква комуникация”, заяви щурманът Константин Мурахтин, който оцеля след свалянето на неговия Су-24 на границата между Сирия и Турция.

Съдбата на Мурахтин стана ясна по-рано днес. Той е бил спасен и отведен на сигурно място в авиобазата "Хмеймим", където говори пред журналисти.

Неговият капитан обаче загина, след като катапултира.

Вчера турски изтребители Ф-16 свалиха руския Су-24 на границата между Турция и Сирия. Москва твърди, че нейните пилоти не са напускали сирийското въздушно пространство, докато Анкара казва точно обратното - руският Су е летял 5 минути над тероторията на Турция и не се е подчинил на многократните призиви да промени курса си.

Руският президент Владимир Путин нарече станалото "удар в гърба".

По думите на Мурахтин е важно да се разбере каква е скоростта на бомбардировача Су-24 и на изтребителя Ф-16. „Прекрасно виждах и на картата, и на място къде сме - нямаше опасност да влезем в турска територия. Ако искаха да ни предупредят, можеха да се покажат, като застанат в паралелна на нас позиция. Но нищо такова не се случи”, каза за инцидента той.

В момента Мурахтин се лекува, но няма търпение да се върне в строя и заяви, че ще помоли командването да го оставят в базата, защото трябва да си отмъсти. 

По-рано в беше съобщено, че Мурахтин е един от най-добрите руски летци. Миналата година дори е спечелил надпреварата "Авиадартс".

Ето какво казва кап. Мурахтин:

- Летяхме на височина около 6000 м. Времето беше ясно - както казваме на нашия жаргон "милион на милион". Целият ни полет до момента на взрива на ракетата беше изцяло под мой контрол. Прекрасно виждах и на картата, и на терена къде е границата и къде се намираме ние. Даже нямаше и опасност да навлезем в Турция.

- От турска страна уверяват, че от Ф-16 неведнъж са ви предупредили, че пресичате турската граница. Всъщност как се случи всичко?

- Всъщност нямаше никакви предупреждения - нито по радиобомена, нито визуални. Въобще нямаше контакт. Затова заходихме за боен курс в стандартен режим. Трябва да се има предвид с каква скорост летят бомбардировачите и с каква - изтребителите Ф-16. Ако искаха да ни предупредят, можеха да се покажат и да застанат на паралелен курс. Но нямаше нищо такова. Ракетата удари нашия самолет в опашката внезапно. Дори визуално не я забелязахме, за да предприемем противоракетна маневра.

- Сега лекувате ли се и какво планирате по-нататък?

- Разбира се, с нетърпение чакам да ме изпишат, за да мога веднага да се върна в строя. Ще помоля командването да ме остави в същата авиобаза. Имам дълг към командира, който съм длъжен да върна.

  • Отвориха черната кутия на сваления руски Су-24 (ВИДЕО)
  • Путин: Нямаме проблеми с турците, а с властта в Анкара
  • Откриха черната кутия на сваления руски военен самолет
  • Ердоган: Анкара ще намери алтернативни на Русия доставчици на петрол и газ
  • Посланик Гьокче: Санкциите на Русия няма да поставят Турция на колене
  • САЩ възпират Турция от военно участие в Сирия
  • НАТО обсъжда отношенията си с Русия на среща в Брюксел
  • Путин повтори: Турция свали самолета ни заради петрола на ИДИЛ
  • И наши превозвачи пострадаха от търговската война на Русия и Турция
  • Русия вече не иска турски плодове и зеленчуци