Обвиняват белгийските власти за заразените с пестициди яйца из Западна Европа
Знаели за проблема от седмици, но го смятали за излиран
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Яйца
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Белгия стана обект на критики от европейските държави заради забавеното уведомяване на международните институции за опасни партиди яйца. Днес Агенцията по безопасност на храните в страната ще внесе доклад за действията си.

От Брюксел не са уведомили останалите европейски държави въпреки, че в страната е било в ход разследване за яйца, заразени с пестициди още в началото на месец юни. Германските власти са недоволни от липсата на информация по случая и министърът на земеделието ще проведе разговор с белгийския си колега по този въпрос.

Властите са смятали сигнала за изолиран случай в страната и чак по-късно след сигналите от други европейски страни са стигнали до извода, че случаите са свързани.

Опасни яйца са засечени на пазара в Германия, Холандия и БелгияАгенцията по храните е категорична, че те не са стигнали до българския пазар

До момента е ясно, че заразени яйца са стигнали до Германия, Холандия и Франция.

Вчера Европейската комисия предупреди службите за безопасност на храните на Великобритания, Франция, Швеция и Швейцария, като предпазна мярка, за вероятността от партиди със заразени яйца.

Властите в Белгия и Холандия все още разследват как инсектицидът, който се използва като препарат за обработка на тревни площи и за дезинфекция, е влязъл в досег с кокошките.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре