Кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп отново предизвика вълна от критики, след като заяви, че защитниците на правото да се носи оръжие са способни да спрат съперничката му Хилари Клинтън.

По думите му тя иска да премахне Втората поправка на Конституцията, гарантираща правото да се съхранява и носи оръжие, като за целта иска да назначи либерален съдия на вакантното място във Върховния съд на САЩ.

„Ако тя получи възможност да си избира съдии, тогава вие, приятели, нищо не можете да направите. Макар че привържениците на Втората поправка – може и да могат, не знам...”, каза Тръмп по време на предизборен митинг.

В предизборния щаб на Клинтън окачествиха изявлението като „опасно”.

"Човек, борещ се да стане президент на САЩ, не трябва да предлага насилие под каквато и да е форма”, посочи ръководителят на кампанията ѝ Роби Мук.

Сенаторът демократ Крис Мърфи нарече думите на Тръмп „заплаха за убийство”, а комитетът за политическо действие „Приоритети на САЩ”, подкрепящ бившия държавен секретар, заяви, че Тръмп е „предложил някой да застреля Хилари Клинтън”.

Хилари Клинтън
Снимка: EPA



В социалните мрежи също обвиниха републиканския кандидат, че призовава за убийството на съперничката си за Белия дом.

Предизборният щаб на милиардера незабавно реагира на критиките, като публикува официално съобщение „за непочтените медии”.

Според комюникето Тръмп искал да каже, че сплотената група защитници на правото да се носи оръжие ще попречи на избирането на Клинтън, като гласува масово за кандидата на републиканците.

Съветникът на Тръмп – Джейсън Милър, увери, че кандидатът за президент е говорил за защитниците на Втората поправка като за група хора, способни да оказват силно влияние на политиката.

„Това се нарича сила на обединението. Привържениците на Втората поправка притежават страхотен дух и поразителна сплотеност, което им дава голяма политическа власт, и тази година те ще гласуват масово, но не за Хилари Клинтън, а за Доналд Тръмп”, заяви Милър.

По-късно вчера, представяйки Тръмп на друг предизборен митинг в Северна Каролина, бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани обвини медиите, че изваждали изявлението от контекста, за да помогнат за избирането на Клинтън.

„Това, което той имаше предвид, е, че вие притежавате властта да гласувате против нея, да говорите против нея, и знаете ли защо? Защото сте американци”, добави Джулиани, според когото медиите „правят всичко възможно, за да унищожат Доналд Тръмп”.