Турски съд е на път да повдигне обвинение в „принадлежност към въоръжена терористична организация” срещу двама турски журналисти, известни с противопоставянето си на правителството в Анкара. Те бяха арестувани при голяма полицейска операция в неделя, съобщава Анадолската агенция.

Екрем Думанлъ, главен редактор на вестник „Заман”, един от най-четените в страната с тираж от близо един милион броя дневно, и Хидайет Караджа, главен редактор на телевизия „Саманйолу”, които принадлежат към една и съща прес група, бяха изслушани от съдии в Истанбул след разпит в полицията, уточни проправителствената агенция.

Двамата журналисти бяха арестувани с още 28 души – журналисти, полицаи и телевизионни режисьори, при голяма операция на полицията. Всички са заподозрени, че са свързани с имама Фетулах Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в САЩ от 1999 г. Той финансира мрежа от училища и упражнява влияние върху мрежа от компании – от банкови услуги до медии. Бившият съюзник на турския президент Реджеп Ердоган стана негов враг.

От арестуваните 30 души при полицейската операция през уикенда в Истанбул и в други градове 14 бяха освободени. Съдбата на 16 други, включително на Думанлъ и на Караджа, ще бъде определена от истанбулския съд, гледащ делото им, допълва Анадолската агенция.

В отворено писмо обвинената прес група осъди „лова на вещици” и явното нарушаване на свободата на медиите в Турция.