Общото събрание на ООН ще изслуша Кристалина Георгиева
В сряда ще стане ясно каква подкрепа ще получи новият кандидат на България за генерален секретар на организацията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    1
Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на ООН ще изслуша днес новия български кандидат за генерален секретар на организацията Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева смени Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН (ОБЗОР)За втори път бившият зам.-председател на Световната банка излиза на международната сцена като резервен играч на България

Изслушването е насрочено за 18 часа българско време. Георгиева ще изложи  визията си за бъдещето на ООН.

Предвидено е изслушването й да продължи около 2 часа. От организацията уточниха, че Георгиева ще бъде третирана на равни начала с останалите претенденти, въпреки че се включва по-късно в битката.

В сряда членовете на Съвета ще гласуват с цветни бюлетини за претендентите за високия пост. Така ще стане ясно дали някоя от постоянните страни членки на Съвета възнамерява да наложи вето на някой от кандидатите.

„Ню Йорк таймс”: Кристалина Георгиева може да промени сметките между Запада и РусияРешението за смяна на кандидатурата може да предизвика правителствена криза, пише пък „Росийская газета”

За да бъде избран, новият генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа "за" от 15-те държави в Съвета и да няма нито един глас "против" от 5-те постоянни членки - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Кристалина Георгиева се включи в надпреварата за високия пост миналата седмица, след като българското правителство реши да оттегли подкрепата си към Ирина Бокова и да предложи за поста Георгиева. Бокова обяви, че също остава в надпреварата.

  • 1
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре