Бойко Борисов и ГЕРБ спечелиха парламентарните избори в България, но остава въпросът дали и с какви партньори ще управлява страната за трети път. Това е общото заключение на световните медии след вчерашния вот у нас.

Според Асошиейтед прес резултатите и победата на ГЕРБ означават запазване на европейската идентичност на България.

Бойко Борисов отново спечели образно казано облога да стане за трети път премиер на България, отбелязва в кореспонденция от София френският в. "Монд". Той ще трябва да се съобразява с ултранационалистически партии, за да сформира управляващо мнозинство след отпадането от парламента на досегашните му партньори от Реформаторския блок, отбелязва изданието.

Авторът Ален Сал коментира, че е възможно ГЕРБ да се споразумеят и с „популиста Веселин Марешки, самопровъзгласил се за българския Тръмп, натрупал богатство от бензиностанции и аптеки”.

Възможността за "голяма коалиция" по германски модел е изключена, както дадоха да се разбере още през предизборната кампания Борисов и лидерката на социалистите Корнелия Нинова, чиято партия остана втора на изборите. Наблюдатели обаче допускат, че тези твърди позиции биха могли да се променят предвид напрежението със съседна Турция и бежанския проблем, изтъква германският в. "Ханделсблат".

„Евронюз” посочва, че след победата на „Бойко Борисов и неговата проевропейска дясноцентристка партия” над „проруските социалисти” се задава коалиционно правителство, което, според анализатори, ще е или с участието на „Обединени патриоти”, или с „етническа турска партия (ДПС)”.

Успехът на изборите е като приятна изненада за Бойко Борисов, за чийто политически лагер седмици наред социолозите вещаеха изравнени резултати със социалистите. Последните, както се очертава, би трябвало най-малкото да удвоят броя на депутатите си, но не успяха да "откраднат" властта от консерваторите, които доминират българската политическа сцена от 2009 г., пише швейцарският в.”Тан”.

Изданието цитира наблюдатели, според които хората, които не са очаровани от политиката на ГЕРБ, сега са подкрепили партията, за да не видят как социалистите идват на власт.

Българската десноцентристка партия печели вчерашните парламентарни избори, побеждавайки опозиция, която се опитва да насочи страната, която е член на Европейския съюз, към сближаване с Русия. Политиците, които се безпокоят от руско влияние в Източна Европа, приветстваха неокончателните резултати като отхвърляне на това виждане, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Нюйоркският вестник цитира бившия президент Росен Плевнелиев, който определя този развой като много добър за страната. България ще остане видима част от Европейския съюз, казва той.

Победа на социалистите, които подкрепиха Радев за президент, би била голяма геополитическа промяна за Европа. България се превръща във все по-стратегическа държава за ЕС заради границата си с Турция, по която сега има ограда, за да не могат имигранти да влизат незаконно в Европа, подчертава вестникът.

За някои избиратели Борисов ще има стабилизираща роля и няма да отчужди Русия, въпреки че предишното му правителство подкрепяше членството в ЕС и НАТО и санкциите срещу Кремъл. В кампанията Борисов заяви, че е за по-прагматични връзки с Москва, изгодни и за двете страни, и се противопостави на флотилия на НАТО в Черно море, опасявайки се, че тя може да разгневи Москва, пише "Ню Йорк таймс".

В руските медии темата за резултатите от вота у нас минава на значително по-заден план, като сайтовете на повечето от основните вестници се задоволяват с кратки информации от агенциите. В по-обширен материал на сайта си РИА „Новости” се занимава с въпроса каква коалиция ще поеме властта в България. Агенцията цитира лидера на БСП Корнелия Нинова, която е изразила готовност да опита да събере подкрепа за правителство, ако мандатът стигне до нея.

РИА „Новости” отбелязва, че в хода на изборите са били установени случаи на купуване на избиратели и други нарушения, както и че няколко български сайта ще бъдат глобени заради разгласяване на екзитполове по време на неделния ден.

Анадолската агенция също обръща внимание на предсрочните избори у нас. В неин материал по темата се посочва, че ДПС е загубила турските си избиратели. Според агенцията причината за по-ниския резултат на тези избори е „допускането на бивши депутати от расистката „Атака” да влязат в партията” (Слави Бинев и Камен Петков бяха кандидат-депутати в столицата – б.р.).

Държавната медия отбелязва, че изборите са се провели на фона на напрежение между България и Турция заради обвиненията, че Анкара толерира ДОСТ. Припомнят се опитите за блокада на границата от националисти, както и ограничаването на секциите в южната ни съседка до 35 („действие, което турското външно министерство определи като опит да се ограничи правото на глас на българските граждани от турски произход”).

ГЕРБ са определени като изповядващи „умерен национализъм”, поставящи на преден план Европейския съюз и търсещи баланс в отношенията с Турция. БСП са посочени като наследник на БКП, провеждащ националистическа и проруска политика. А България е „бивша османска територия” с около 10-процентно турско малцинство, пише Анадолската агенция.

Доволни ли сте от резултатите на изборите?