Петимата българи, задържани заради камиона, пълен с тела на мигранти в Австрия, са били арестувани за кражби, а един от тях - и за каналджийство в друга европейска страна.

Във връзка с разследването срещу тях, у нас е образувано още едно досъдебно производство. От съобщението на спецпрокуратурата стават ясни и пълните имена на трима: Методи Иванов Георгиев, Цветан Георгиев Цветанов, Касим Хасан Салех.

Тук те са обвинени за участие в нелегалния канал за трафик на хора, казаха от специализираната прокуратура.

Срещу задържаните се води дело в Австрия. Някои от тях са действали като организатори на канала, а други като шофьори на използваните товарни автомобили.

Резултатите от аутопсиите на телата на мигрантите, които бяха открити мъртви в камион на магистрала в Австрия, ще бъдат обявени днес.

Днес в прокуратурата се очаква да пристигнат представители на унгарската полиция. Преди дни по случая тук бяха и полицаи от Австрия.

Предстои и провеждането на координационна среща в Евроджъст (Хага), между представители на трите държави, с цел обмяна на събраната към момента информация и вземане на единни решения за по-нататъшни действия.

Междувременно стана ясно, че арестуваните в Унгария българи са отговорни за още един случай на трафик на имигранти, при който 81 души едва са избегнали смъртта, твърди главния следовател Ханс Петер Доскозил.

По време на предишния превоз мигрантите били натоварени в подобен камион с ремарке. Те успели с помощта на лост да счупят на две места страничната врата на камиона по време на движение. Трафикантите закарали мигрантите до австрийския град Голс.