Световните лидери трябва да се окажат на висотата на настоящата ситуация. Това призова американският президент Барак Обама в Париж. Там започна исторически форум за борба с климатичните промени.

Общо 196 държави участват в двуседмичната среща. Тя започна с минута мълчание в памет на загиналите при парижките атентати. След това думата взе френският президент Франсоа Оланд.

„Никога международна конференция не е събирала на едно място толкова властимащи от толкова много държави. Никога! Подчертавам никога в историята залогът на една международна среща не е бил толкова висок. Защото става въпрос за бъдещето на нашата планета”, каза Оланд.

Преди началото на срещата Съединените щати и Китай, сочени за едни от най-големите производители на въглеродни емисии, заявиха готовността си да подкрепят евентуална сделка.

От трибуната на конференцията Барак Обама описа образно света, в който ще живеем, ако не бъдат взети мерки: „Потопени държави, изоставени градове, безплодни полета, политически кризи, които създават нови конфликти. Нови наводнения и потоци от отчаяни хора, които търсят закрила от нации, различни от техните собствени”.

Електричество, образование и здравеопазване достъпно за всички на планетата. За това призова президентът Росен Плевнелиев от трибуната в Париж и даде за пример нашата държава.

„Защитата на нашите екосистеми и биоразнообразието са фундаментални за омекотяване на климата. България е европейски шампион по защитени територии. Защитаваме 1 трета от площта на своята държава съобразно най-високите стандарти на планетата, предвидени от системата Натура 2000”, каза Плевнелиев.

След края на официалните речи, започва същинската работа по споразумението. Целта е да се договорят мерки, които да не допуснат повишаване на глобалните температури с повече от 2 градуса от прединдустриалните нива.