Американският военен министър Чък Хейгъл е под натиск да напусне поста си, съобщи New York Times. Това е първата рокада на високо ниво, след като демократите загубиха мнозинството си в Сената и идва на фона на все по-големите затруднения на президентския екип по националната сигурност да бъде крачка пред глобалните кризи, коментира изданието,

Очакваше се Барак Обама да поиска оставката на 68-годишния републиканец Хейгъл. По този начин държавният глава ще признае, че заплахата на „Ислямска държава” изисква способности, различни от притежаваните от секретаря по отбраната, отбелязва New York Times.

По-късно стана ясно, че Хейгъл е подал оставка с писмо до американския президент тази сутрин, а Обама я е приел. Хейгъл е начело на Пентагона от началото 2013 г. Той се е съгласил да остане на поста, докато номинираният за министър от Обама бъде одобрен от Сената.

За негови наследници от месеци се спрягат двама бивши членове на екипа по сигурността – Мишел Флурной и Аштън Картър, както и сенаторът демократ с военно минало Джак Рийд.

Хейгъл, който има военен опит, но беше скептичен по отношение на започнатата от Джордж Буш-Младши война в Ирак, трябваше да координира оттеглянето от Афганистан и свиващия се бюджет на Пентагона. „Следващите години ще са с различен акцент”, коментира пред „Таймс” представител на администрацията.

Според наблюдатели, републиканецът, макар и близък с държавния глава, не е успял за близо 2 години да „пробие” сред експертния екип, съставен преди всичко от хора, които работят с Барак Обама от момента, в който е в голямата политика. Чък Хейгъл е описван като неубедителен пред журналистите и уверен пред редовите войници оратор.

През последните месеци той беше в сянката на шефа на генщаба ген. Мартин Демпси заради активните действия на последния срещу „Ислямска държава”.