Президентът на САЩ Барак Обама заяви на среща с украинския си колега Петро Порошенко в Белия дом, че Съединените щати ще продължат да мобилизират международната общност за постигане на дипломатическо решение на кризата в Украйна, съобщи "Ройтерс".

Обама приветства действията на Порошенко за постигането на споразумение за прекратяване на огъня по-рано този месец, както и ангажимента му да запази Украйна единна.

"Народът на Съединените щати подкрепя народа на Украйна", заяви Обама, седнал до Порошенко в Овалния кабинет. Украинският президент е "правилният човек", който да ръководи страната си в трудно време, добави Обама.

Американският президент осъди руската "агресия" Крим и някои райони в Източна Украйна и поздрави украинския си колега, че е бил сред инициаторите на "трудно" решение, приемайки да предостави по-голяма автономия и амнистия на сепаратистите в Източна Украйна.

На пресконференция след срещата с Обама Порошенко от своя страна увери, че е готов да направи всичко за мирното уреждане на конфликта в страната си, предаде ИТАР-ТАСС. "Аз, президентът на Украйна Петро Порошенко, решително се обявявам за мир", заяви президентът на английски в отговор на въпрос на журналист от руската агенция.

"Готов съм за направя за това всичко необходимо в политическата, икономическата и социалната области", добави той. На въпрос на американски журналист дали е искал от Обама доставки на тежки въоръжения Порошенко отговори: "Помолих за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и получих положителен отговор".