Нашата най-дълга война приключва. Днес ние можем да се съберем със семейството и приятелите си, защото нашите войници са отслужили своя дълг към родината. Ние можем да празнуваме, защото те се отказаха от своя празник.

По този начин президентът на САЩ Барак Обама припомни в коледното си обръщение, че след няколко дни в страната ще се завърнат военните, служили в Афганистан.

„Надяваме се, че празничните дни ще ни дадат шанс да разрешим разногласията, да се съберем със семействата, съседите и приятелите си, да подновим връзките, които ни свързват. А за страната това означава уважение към тези, които са служили и са се жертвали заради нас - нашите ветерани, военните и техните семейства", заяви първата дама Мишел Обама.

От 2001 г. насам САЩ са дали над 2200 жертви в афганистанската кампания. Хиляди са военноинвалидите – особено в резултат на крайпътни взривни устройства.

Американската армия е професионална, като на мисии в чужбина често пътуват младежи, които при завръщането си в родината не винаги успяват да се преборят с посттравматичния стрес. Наркотичната зависимост и самоубийствата не са рядкост.