Днес няма по-голяма заплаха за нашата планета от климатичната промяна, заяви президентът на САЩ Барак Обама и отправи призив за действие преди световния ден на Земята.

Промяната на климата не може да се отрече, не може да се игнорира, подчерта той в седмичното си радиообръщение, като припомни, че 2014 г. е била най-топлата година, регистрирана досега, откакто от 1880 г. се правят температурни измервания.

САЩ, които са вторият най-голям производител на парников газ след Китай, поеха задължението да намалят от 26 до 28% емисиите си на газове с парников ефект до 2025 г. в сравнение с 2005 г.

Обама съобщи, че в сряда по случай Деня на Земята ще посети националния парк Евърглейдс във Флорида. В тази част на страната покачването на нивото на моретата поставя в опасност едно национално богатство и двигател на туристическата индустрия, изтъкна той.

Американският президент, който определи борбата срещу климатичната промяна за един от приоритетите си, се надява през декември в Париж да бъде сключено световно споразумение за климата.