По време на последната си пресконференция като държавен глава Барак Обама призова приемника си в Белия дом Доналд Тръмп да не допуска големите страни да „тормозят” по-малките. Според него наложените на Русия санкции заради събитията в Украйна са „добър пример за ключовата роля”, която САЩ трябва да играят при налагането на базисни правила в целия свят, предаде АП.

По думите му двамата с Тръмп са имали „сърдечни” разговори, но добре осъзнава, че двамата ще следват различни политики.

По време на последната си пресконференция като държавен глава Барак Обама изрази надежда, че приемникът му ще продължи да настоява Русия да ограничи ядрения си арсенал. По думите му Путин до момента не е бил твърде склонен да преговаря по въпроса.

В интересите на Съединените щати и на целия свят е да имаме конструктивни отношения с Русия, каза американският президент. Той отбеляза, че се е придържал към този подход през цялото време, но изрази съжаление, че тази визия се е сблъскала с ескалация на антиамериканската реторика, след като Владимир Путин се е върнал в Кремъл през 2012 г. - нещо, което според него е направило отношенията между Вашингтон и Москва по-антагонистични и трудни.

По отношение на Близкия Изток, Обама изрази притеснението си, че може да бъде пропилян шансът Израел и Палестина да продължат пътя си като две отделни държави, живеещи в мир. По-рано и Бенямин Нетаняху, и Доналд Тръмп разкритикуваха допуснатото от САЩ официално осъждане в ООН на израелските колонии на Западния бряг и Източен Йерусалим.

Значителното съкращаване на 35-годишната присъда на информатора на „Уикилийкс” Челси Манинг е оправдано и бившият американски войник вече е изтърпял достатъчно сурово наказание, заяви още Обама.

В едно от последните си решения на поста той намали присъдата на Манинг, която (под името Брадли Манинг) бе осъдена за разгласяване на държавна тайна. Смята се, че в затвора тя е направила няколко опита за самоубийство. Сега тя трябва да излезе на свобода на 17 май.

Обама отхвърли критиките на републиканците, че с действията си създава опасен прецедент, като отбеляза, че Манинг е изтърпяла 6 години от наказанието си. Освен това президентът подчерта, че не се е водил в решението си от действията на сайта „Уикилийкс”, чийто създаден Джулиан Асанж обяви, че ще се предаде на американските власти, ако бившият войник излезе на свобода.

Той изрази специални благодарности към акредитираните в Белия дом журналисти. "Демокрацията в САЩ няма да работи без добре информирани граждани, а средствата за масова информация играят ключова роля за изпълняването на тази задача", подчерта американският президент.

Обама даде да се разбере, че ако фундаменталните ценности на страната бъдат изложени на риск, няма да мълчи, а ще говори за проблема на висок глас.