Иран може да има капацитет да създаде атомна бомба почти веднага след първите 13 години от влизането в сила на споразумението за иранската ядрена, което ще бъде договорено между Техеран и Шесторката до края на юни. Това призна американският президент Барак Обама днес в интервю за Националното обществено радио, предаде Асошиейтед прес.

Според рамката на окончателното споразумение, представена миналата седмица в Лозана, през първите 10 години Иран няма да бъде способен да произведе атомна бомба най-малко за една година.

За едно десетилетие Иран ще може да обогатява до 300 килограма уран, което не е достатъчно, за да се превърне този уран в запас от суровина, обогатена до степен за влагане в ядрено оръжие. Поради това въпросът за обогатяването на уран от страна на Иран не трябва да поражда най-голямо безпокойство, посочи Обама.

Той добави, че много по-уместно би било безпокойството от това, че през 13, 14 или 15 година след влизането в сила на споразумението, иранците ще имат по-съвременни центрофуги за обогатяване на уран, които ще обогатяват суровината доста бързо и тогава така нареченото време за пробив – тоест времето през което Иран, работейки с максимална скорост и сили, би могъл да създаде бомба – ще се е стопило почти до нулата.

Според приетото в Лозана рамково споразумение за иранската ядрена програма, времето за пробив на Иран се удължава от настоящите два или три месеца до най-малко година. Но това ограничение ще е в сила само за 10 години.

Въпреки че Обама призна, че след 13 или 14 години времето за пробив на Иран може да е стопило до нулата, той добави, че тогава най-малкото светът ще е по-добре запознат с иранските ядрени способности заради пространните проверки, на които ще бъде подложен Иран в предишните години.

Той добави, че вариантът бъдещ президент на САЩ да предприеме действия, ако иранците се сдобият с ядрено оръжие, не е "отслабен".