Президентът на САЩ Барак Обама разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят споразумението за спиране на огъня Сирия, което трябва да влезе в сила на 27 февруари, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

В разговора, осъществен по руска инициатива, Обама настоя, че е необходимо всички страни да спазват плана, за да бъдат облекчени страданията на сирийския народ и за да могат страните, борещи се срещу "Ислямска държава", да се концентрират върху кампанията си срещу тази групировка.

Държавният департамент публикува план от пет страници, съдържащ клаузите на споразуменията, който оставя неуредени ключови въпроси. Например -  как ще бъде наложено споразумението или как ще се отвърне в случай на нарушаване на клаузите му, отбеляза Асошиейтед прес. 

Реализирането на договореността за спиране на бойните действия в Сирия няма да е лесно, но САЩ ще се постараят да използват този момент, каза на брифинг прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ТАСС.

"Признаваме, че изпълнението на това ще бъде трудно, знаем, че съществуват много препятствия", каза Ърнест. "Възнамеряваме да продължим да се стараем да използваме тази възможност. Надяваме се, че останалите страни по споразумението ще направят същото", допълни той.

Споразумението е реална стъпка към спиране на кръвопролитието и може да стане пример за отговорни действия срещу тероризма, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС. 

Путин заяви в ефира на телевизия "Россия 1", че ситуациите в Сомалия, Ирак, Либия и Йемен са довели до едностранни действия в обслужване на конюнктурни интереси. "На този фон руско-американските договорености по прекратяването на огъня в Сирия, тяхната съвместна реализация в координация с всички страни, участващи в Международната група за подкрепа на Сирия, може да станат пример за отговорни, основаващи се на нормите на международното право и принципите на ООН, действия срещу терористичната заплаха", каза Путин.

Руският президент обеща Русия да направи всичко възможно за това Дамаск да спазва плана за спиране на огъня и допълни, че разчита САЩ да направят същото със своите съюзници и групи, които подкрепят, предаде Франс прес.

Междувременно британският министър на външните работи Филип Хамънд коментира, че споразумението може да се увенчае с успех, само ако Русия и режимът в Дамаск променят значително отношението си на терена. Москва трябва да спазва това споразумение, като прекрати атаките срещу сирийски цивилни граждани и умерени опозиционни групировки и като използва влиянието си, за да накара сирийския режим да стори същото, каза той.

Анкара също приветства плана за прекратяване на огъня в близкоизточната държава.

Смятаме, че е възможно да бъде постигнато прекратяване на огъня. Надяваме се, че то няма да е като предишните и ще има капацитета да бъде приложено, коментира вицепремиера Нуман Куртулмуш.