Белият дом обмисля как да парира предстоящото посещение на израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон и посланието, което той се готви да направи по въпроса за ядрената програма на Иран, съобщава Асошиейтед прес, като цитира неназовани източници.

Агенцията посочва, че администрацията на САЩ се е отказала от идеята самият Барак Обама също да прочете обръщение по темата за Иран и така да контрира двете речи, които Нетаняху ще държи при визитата си в началото на март.

Американската администрация вече отхвърли възможността за срещи между Нетаняху и Обама, заявявайки, че би било неуместно двамата да се срещат толкова скоро преди изборите в Израел на 17 март, но сега Белият дом усилено работи по стратегия за хладен прием, посочва агенцията.

Според анонимни източници сред идеите как да бъде постигнато това са възможно интервю на президента за известен журналист, познат с отразяването на напрежението между Обама и Нетаняху, пренебрежително отношение към главното произраелско лоби, изпращане в чужбина на членове на кабинета и др.

Нетаняху ядоса администрацията на американския президент Барак Обама с откритото си противопоставяне на ядрено споразумение с Иран, което според него заплашва съществуването на Израел.

Освен това той прие поканата на Републиканската партия да говори пред Конгреса на САЩ през март, без да се консултира с Белия дом, в нарушение на дипломатическия протокол.

Израелският премиер се очаква да произнесе реч пред двете камари на Конгреса на САЩ, както и на конференция на лобистката група "Американско-израелски комитет по обществени въпроси" (АИПАК).