Пет милиона незаконни имигранти временно няма да бъдат депортирани от Съединениета щати, съобщи американският президент Барак Обама в четвъртък. Той обяви нови мерки за имиграционната система на страната.

Решението му бе прието с радостни възгласи от много събрали се пред сградата на Белия дом.

Мярката ще облагодетелства родители, които са незаконно в страната повече от 5 години, но имат деца, които са американски граждани.

В Съедините щати живеят незаконно около 11,5 милиона души. Приоритетно ще бъдат депортирани лица, заподозрени в тероризъм, престъпници и членове на банди.

Американският президент призова Конгреса за трайно решение на проблема с милионите незаконни имигранти в страната и отхвърли критиките на републиканците, че надхвърля правомощията си и обявява амнистия.

„Действията, за които говоря, са не само законни, но те и са действя на всеки един републикански президент и на всеки демократичен президент през последния половин век. На тези членове на конгреса, които поставят под въпрос моите правомощия да стане имиграционната ни система по-добра, или поставят под въпрос мъдростта ми да действам, там къето Конгресът се провали, ще отговоря само по един начин: Приемете закон!”, заяви Барак Обама.

Според републиканците Обама престъпва границите на конституционната си власт. Преди президентското обръщение председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър заяви, че Обама е казвал по-рано, че „не е цар” и „не е император”, но „определено действа като такъв”.

„15-минутната реч на Обама от Белия дом отразяваше годините му разочарование от законодателните блокирания в Конгреса и желанието му последните му години като президент да са белязани от значими действия на изпълнителната власт. Директивата му ще защити до пет милиона души от депортиране и ще разреши на много имигранти да работят законно, макар и да не дава път към получаване на гражданство”, пише авторитетният „Ню Йорк Таймс”.

Обвиненията в президентска злоупотреба с власт обаче изглежда са набрали скорост в последните дни - допитване на „Уолстрийт джърнъл” и Ен Би Си сочи, че само 38% от анкетираните подкрепят действията на Обама, а 48% са против. Дори някои демократи изразиха безпокойство доколко са подходящи действията на президента, отбелязва още изданието.

Обама призова американците да проявят състрадание към новодошлите, които са влезли в страната незаконно, но работят усърдно и са се установили, обаче все още „не виждат кой знае какъв избор освен да останат в сенките, иначе рискуват да видят семействата си разкъсани”, пише британският вестник „Гардиън”.

Схемите за защита на незаконни имигранти от депортиране няма да важат за пристигнали отскоро или бъдещи имигранти. Тези, които изкарат успешно проверката, няма да получат възможност да кандидатстват за гражданство, няма да могат да напускат страната, а след това да се връщат в нея, нито ще получават социални помощи, отбелязва изданието.

Освен това тази защита ще трае само три години и може да бъде отменена от приемника на Обама в Белия дом. Ако президентската директива бъде анулирана от следващия президент или просто се изчака да изтече срокът й, милиони души, които обявят официално присъствието си в страната може на теория отново да станат уязвими за депортиране, пише вестникът.

Освен ако до 2016 г. не бъде приет значим закон за имиграцията, решението на Обама почти сигурно ще означава, че имиграцията ще е основна тема за кандидатите на следващите президентски избори, отбелязва „Гардиън”.