Парламентът на Каталуния се събра за учредителното си заседание след извънредните избори на 21 декември в испанската автономна област.

Заседанието бе свикано от премиера на централното правителство Мариано Рахой, а не както обикновено от ръководителя на регионалното правителство. Причината за това бе член 155 от конституцията на кралството, активиран заради обявената през есента независимост от сепаратистките лидери на Каталуния. Задействането на тази конституционна норма позволи ограничаването на самоуправлението на региона, отстраняване на неговите ръководители и насрочване на нови избори.

Във вота на 21 декември победи юнионистката партия „Гражданите“, но сепаратистките партии запазиха абсолютното си мнозинство в 135-местното законодателно събрание, припомниха осведомителните агенции.

Днес те избраха за председател на новия парламент 38-годишния политолог Роже Торен. Той е бил депутат в предишните два парламента на Каталуния и е най-младият председател в историята на каталунския парламент.

Снимка: Reuters

Торен бе предложен за поста вчера от Републиканската левица на Каталуния. За него днес гласуваха 65 депутати, а 56 бяха против. Във вота не участваха осемте депутати от партиите, подкрепящи независимостта, които са в ареста или в доброволно изгнание в Брюксел. Сред тях е и отстраненият от Мадрид каталунски лидер Карлес Пучдемон.

Сепаратистите все още не са обявили номинацията си за поста на регионален лидер.

Снощи хиляди поддръжници на независимостта на Каталуния се събраха за нови протести за освобождаване на арестуваните каталунски лидери.