Ново земетресение в Гърция се усети в България и в Македония.

Земният трус, регистриран в 19:36 ч., е бил с магнитуд 4,6 по Рихтер, според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Епицентърът му е на 10 км североизточно от границата на Гърция с Македония при Стар Дойран и на 8 км северно от село Патарос.

Рано тази сутрин южната ни съседка бе разлюляна от трус с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер. Той беше най-силният в серия от около десет труса през цялата нощ.

Междувременно от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съобщиха, че ще бъдат извършени приоритетни проверки на язовирите у нас – по местата, където земетресението е било усетено.

Сформирани са допълнителни екипи от София, които ще подпомогнат регионалния Югозападен отдел на ДАМТН. Ще бъдат извършени извънредни проверки на язовирните стени и съоръженията към тях. Екипите ще бъдат съсредоточени в общините Петрич, Сандански, Струмяни, Кресна и Гоце Делчев.

Агенцията е информирала и собствениците по места да следят състоянието на управляваните от тях язовири и поддържа постоянен контакт с кметовете на населените места от региона.