Очаква се балотажът на местните избори във Франция да донесе ново поражение за управляващите социалисти, а консерваторите и крайнодесните да затвърдят силните си позиции.

Според прогнозите консервативната партия на бившия президент Никола Саркози ще спечели в два пъти повече общини от управляващите, които стремително губят позиции заради икономическия застой и високата безработица.

Марин льо Пен, лидерът на крайнодесния Национален фронт, който събра впечатляващите 25 % на първия тур, заяви, че не очаква крайнодесните да се наложат по места заради тактическото гласуване на двете основни партии, чиято цел е да не ги допусне до властта.

Националистите все пак може да получат контрола върху поне два департамента, прогнозират социолози.

„Националният фронт набира скорост и гради фина мрежа в цяла Франция. Това е истинската опасност. Двете главни партии трябва да осъзнаят, че се налага да променят политиките си, а не само да приказват и да се стремят към властта, само за да бъдат на власт”, смята избирателката Изабел.

Вотът е смятан за генерална репетиция за президентските избори през 2017 г., когато Никола Саркози се надява да се върне на власт.