Ново напрежение възникна на границата между Македония и Гърция. Мигранти от Мароко, Пакистан и Иран негодуват заради новите правила за прием на мигранти от македонска страна.

Скопие взе решение да пропуска на своя територия само идващи от Сирия, Ирак и Афганистан.

В граничното селище Идомени за последните 24 часа напрежението отново се повиши. Част от бежанците отново блокираха жп линията между Гърция и Македония, предаде специалният пратеник на bTV Кристина Баксанова.

На гръцка територия в момента има около 3000 бежанци, казаха доброволци от Червения кръст и от агенцията за бежанците към ООН. За тях е изграден импровизиран лагер, осигурява им се храна, има и лекари, които им оказват медицинска помощ.

Хората остават блокирани на гръцко-македонската граница след решението на Македония, Сърбия и Хърватия да пускат бежанци само от региони на военни действия, като Сирия, Ирак и Афганистан, и да връщат икономическите мигранти от Африка и Азия.

Бежанците, получили отказ да преминат границата, се намират на ничия територия, оградена с бодлива тел и пазена от полицаи.

"Трябва да ни пуснат да преминем, няма да създаваме проблеми. Ние нямаме нищо общо с това, което се случи във Франция", каза Нексхат, бежанец от Иран.

"Предпочитам да умра, отколкото да се върна в Иран, защото ситуацията там не е добра за нас. Има едни хора, за които хората не означават нищо. Те ни пращат по този път”, заяви Ахмад Дехри, бежанец от Иран.

Трите балкански страни мотивират действията си с решението на Словения да връща икономически имигранти. Любляна дори поискала от Загреб да приеме обратно група бежанци от Мароко.

Междувременно гръцката полиция е разбила престъпна мрежа за осигуряване на фалшиви паспорти на бежанци. Шестима души са арестувани. Последното развитие на събития идва след като френски разследващи откриха фалшив сирийски паспорт до тялото на един от терористите, извършили атентатите в Париж. Оказа се, че документът е регистриран на на гръцки остров на 3 октомври, а след това в Сърбия и Хърватия.

По думите на френския премиер Манюел Валс, част от терористите са се вмъкнали незабелазано във Франция заедно с бежанската вълна. Валс предупреди, че съществуването на Шенгенското пространство може да бъде поставено под въпрос, ако Европа не поеме отговорност за границите си.