Лидерът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който оглави новото турско правителство на мястото на отстранения Ахмет Давутоглу, представи кабинета си днес. 

Съставът на 65-я министерски съвет бе одобрен от президента и ще бъде внесен за гласуване в парламента, където не се очаква да има проблеми, тъй като ПСР разполага с необходимия брой депутати.

Както се очакваше, няма радикални промени в първоначално представения нов кабинет. Той ще бъде от 25 министри плюс премиера.

Снимка: Reuters

В новия кабинет ще има само една жена министър – Фатма Бетюл Кая.

Най-голямата изненада е, че Ялчън Акдоган е отстранен от вицепремиерския пост и на негово място влиза Нуреттин Джаникли.

Изненада е смяната и в министерството на здравеопазването – досегашният министър Мехмет Мюеззиноглу ще бъде сменен от Реджеп Акдаг.

Министрите на ключовите министерства - на вътрешните работи, на външните работи, на правосъдието, на енергетиката и природните ресурси запазват постовете си.

Снимка: Reuters

Министър на финансите става Наджи Агбал на мястото на Мехмед Шимшек, който е вицепремиер.

Министър на външните работи остава Мевлют Чавушоглу.

Изненада е и смяната на министъра по европейските въпроси. Досегашният Волкан Бозкър няма да бъде повече на този пост. Вместо него министър по европейските въпроси ще бъде Йомер Челик, досегашен говорител на ПСР.

Снимка: Reuters

Сменен е министърът на културата и туризма Махир Юнал. На неговото място идва Наби Авджъ, досега министър на образованието, който е най-възрастният министър в кабинета.

Министър на транспорта, морската администрация и съобщенията ще бъде Ахмет Арслан на мястото на Бинали Йълдъръм.

Снимка: Reuters

Сюлейман Сойлу ще смени Фарук Челик на поста министър на труда и социалната сигурност.

Според близки до ПСР източници, съставът на кабинета е бил одобрен още снощи, на среща между 1.30 и 3 ч. сутринта, между президента Ердоган и Бинали Йълдъръм.