Новата полска администрация ще заеме спрямо Русия твърда позиция и ще засили сътрудничеството с НАТО. Това заяви за агенция „Ройтерс” Кшищоф Шчерски, съветник по международните въпроси на новоизбрания полски президент Анджей Дуда.

Шчерски подчерта, че Полша ще продължи политиката за увеличаване на войски на НАТО в страната въпреки заявленията, че разполагането на въоръжения на НАТО до границите с Русия ще доведе до нарушаване на Основополагащия Акт Русия-НАТО от 1997 година.

Съветникът заяви, че въпросното споразумение трябва да бъде преразгледано, защото обстоятелствата, ограничаващи присъствието на НАТО в Европа повече не са актуални.

Полша ще работи за укрепването на военното сътрудничество със САЩ, а също за по-бързото създаване на съвместни полско-американски военни бази на територията на страната, каза Шчерски.

Той отбеляза още, че полските власти ще работят за въвеждането на безвизов режим с Украйна и ще защитават правото на Киев да се присъедини към НАТО и ЕС.

В същото време полският журналисти и политолог Бронислав Лаговски критикува враждебната политика на Варшава спрямо Русия. „Дълго време главната цел на Полша е „получаването” на американски военни бази, което говори за зависимостта на Варшава от Вашингтон”, пише той в полското списание Przeglad.

Лаговски подчертава, че е естествено Русия да иска да съхрани влиянието си в близката чужбина. Но полските експерти по източните въпроси и политика правят извода, че тя иска да завоюва Полша, Европа и света.