Европейските лидери поздравиха новоизбрания независим кандидат Александър ван дер Белен с победата му на президентските избори в Австрия.

За него гласуваха 51,%, а опонентът му – крайнодесният Норберт Хофер, събра 48,3%. 

Ван дер Белен направи и един от първите си коментари след победата пред екипа на bTV.

“Мисля, че в момента столиците на Западна Европа въздъхнаха от облекчение. Един убеден европеец и един убеден австриец спечели”, каза той. 72-годишният университетски преподавател по икономика заяви, че проевропейската позиция е била ключът за победата му.

Хофер призна поражението, но обеща да се кандидатира отново на следващите избори.

„Пожелавам му всичко най-добро, а на австрийците – да останат единни, независимо за кого са гласували”, заяви крайнодесният кандидат.

Окончателните резултати – вкл. и от гласуването по пощата, се очакват до края на днешния ден.

Евроскептиците загубиха, което беше разтълкувано като първа стъпка към спирането на популизма в Европа. Причините вероятно се крият в т.нар. „брекзит” и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

По време на предизборния телевизионен дебат Хофер над 20 пъти нарече Ван дер Белен лъжец, което според анализаторите също не е се  харесало на избирателите.  

Повечето от подкрепилите на Ван дер Белен вчера са били жени, високообразовани хора, млади хора и хора, които са оптимистично настроени за бъдещето на страната си.

При избирателите на Хофер голям е бил процентът на безработните, хората, работещи в сферата на услугите, както и онези, които са песимистично настроени.

Новият президент ще встъпи в длъжност на 26 януари, а през 2018 г. в Австрия предстоят парламентарни избори.