Предстоят нови преговори между САЩ и Русия за Сирия, предаде Асошиейтед прес.

„Министерството на отбраната получи официален отговор на руското отбранително ведомство по повод предложението за подобряване сигурността при въздушните операции в Сирия”, каза говорителят на Пентагона Питър Кук.

Той подчерта, че в момента този отговор се разглежда, като по всяка вероятност ще се състоят разговори между двете страни още през почивните дни.

Ваншингтон е против коалиция с Москва срещу „Ислямска държава” и по-рано отхвърлиха предложението за създаване на буферна зона без полети в небето над Сирия.

Междувременно източници от Сирия твърдят, че руски самолети са ударили база на Съединените щати за обучение на умерената опозиция. Съобщава се за няколко убити бойци.

Информацията за удара се появи ден след като Белия дом обяви, че спира програмата за обучение на опозиционните сирийски сили.

„Това, което виждате сега, е смяна на фокуса към снабдяване на бойците, отколкото тренирането им. Ние не изоставяме завинаги идеята да продължим обучителната програма. Предимството на тази стратегия е, че няма да изтегляме бойци от сраженията срещу Ислямска държава, а ще ги снабдяваме и подпомагаме в хода на борбата”, заяви Джон Кърби - говорител на Държавния департамент.

Сирийски наблюдатели твърдят, че въпреки руската и американската намеса „Ислямска държава” продължава да превзема нови територии в Сирия. Сега обект на нападение е вторият по големина сирийски град Алепо.