Нови 240 кита заседнаха на новозеландски плаж (ВИДЕО)
Продължава мащабната спасителна операция в Нова Зеландия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Китове в Нова Зеландия
Снимка: Reuters

Продължава мащабната спасителна операция в Нова Зеландия в помощ на стотиците китове, заседнали на брега. Днес нови 240 кита заседнаха на плажа, съобщиха световните информационни агенции. Животът им е застрашен, след като наскоро в същия район заседнаха други около 400 кита.

Близо 300 от тях загинаха, въпреки усилията на местни природозащитници да им се притекат на помощ и да се опитат да ги върнат обратно в морето. Стотици доброволци се включиха в акцията по спасяването на китовете.

С кофи и платнища: Доброволци се борят за живота на над 100 кита (СНИМКИ)Те заседнаха на плаж на Южния остров в Нова Зеландия

Те успяха да върнат във водата около 100 от тях, но в същото време на брега пристигнаха още 240 морски бозайника.

С човешка верига и нагазили до кръста в морето доброволците се надпреварват с времето, за да върнат към живот колколко се може повече китове. Завиват ги с платнища и ги поливат с вода. Минути за радост обаче няма, защото стотици нови бозайници продължават да прииждат към брега. И не е ясно защо.

Една от теориите е, че може да са били изтласкани към сушата от акули, защото по някои от бозайниците са открити следи от ухапвания. Възможно е и да са заседнали заради заболяване на водача си. Животните веднага изпращат сигнал за бедствие и така привличат още китове към брега.

Китове в Нова Зеландия
Снимка: Reuters

Подобни операции съвсем не са рядкост за Нова Зеландия. По бреговете там всяка година засядат стотици китове и делфини. От първите 400 блокирани сега, оцелелите са само 100. Надеждите са последните спасени да бъдат върнати обратно в морето при следващия прилив в неделя.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре