Нерегламентираните мигрантски лагери в северен Париж се увеличават. Само преди дни на 300 км от новите заслони беше разрушен нелегалния лагер „Джунглата” в Кале.

"Преди три дни раздавахме по 700-800 порции храна. Днес надхвърляме хиляда. Не зная как ще се справим", посочва Чарлз Дрейн от неправителствена организация, която доставя храна на мигрантите в 19-и район.

В този популярен столичен квартал са съсредоточени импровизирани лагери на имигранти, в които сега живеят близо 2000 души по данни на властите.

Снимка: Reuters

Дали заселването е страничен ефект от евакуацията на "Джунглата"? Според министърката на жилищното строителство Еманюел Кос няма масово прииждане от Кале към Париж.  Близо 6000 души от Кале бяха разпределени в центрове за настаняване на мигранти в цяла Франция.

 

"Правят се проверки по пътищата, по влаковете. За момента нищо не подсказва да има приток на мигранти от Кале", увери префектът на Париж Жан-Франсоа Каранко.

Полицай, работещ в северната част на Франция, казва обратното: "Много мигранти отиват в Париж с автобус, влак или с кола. "Някои биват директно взимани с коли, идващи от Париж".

"Трудно е да се каже откъде са, но едно нещо е ясно: това се разраства по притеснителен начин", подчерта Виолет Баранда, общински съветник в Париж. "Вече има семейства с деца, понякога на по няколко месеца".

Суданци, сомалийци, етиопци, еритрейци, сирийци, либийци, афганистанци. "Всички нещастия по света са се събрали тук", казва с усмивка Ибрахим Закария, родом от Дарфур.

Афганистанецът Уахидула Карими е в Париж от месец. 26-годишният мъж е бил електроинженер. Чака с нетърпение той и приятелите му да бъдат преместени, "за да можем да спим на топло, да ни избавят от тази ситуация".

Снимка: Reuters

През следващите дни ще бъде евакуиран импровизираният лагер, обещава кметството на Париж, което предвижда скоро да бъде открит първият център за временно настаняване на мигранти в столицата с първоначален капацитет от 400 легла.

 БТА