Десетки участници в демонстрация днес в Анкара в подкрепа на светското образование бяха задържани от полицията, предаде Франс прес. Силите на реда използваха водни оръдия и лютив спрей, за да разпръснат протестиращите.

Сред задържаните е и ръководителят на учителския синдикат Егитим-Ис Вели Демир.

Намеренията на управляващата ислямска консервативна Партия на справедливостта и развитието в образователната система предизвикаха гнева на противниците й, които ги приемат като заплаха за светския характер на турското общество.

Ердоган е доволен от съдиите и полицаите

Турският президент Реджеп Ердоган похвали съдебните процедури срещу противниците си, сред които ръководители на печатни издания, както и заповедта за арест на Фетулах Гюлен, неговия бивш съюзник, превърнал се във враг,като ги определи като "безупречни и съответстващи на закона".

„Отблизо наблюдавах тези процедури като президент на страната. Всичко съответства на закона и отговаря на процедурата... Процесът, който протича сега, напълно съответства на правилата и е безупречен”, посочи Ердоган в реч, предавана по телевизията.

„Полицията и съдебната власт не повтарят грешките от миналото”, добави той.

Ердоган каза, че задържането на журналисти не необичайно и припомни арестите във Великобритания в рамките на скандала с телефонните подслушвания, който разтърси таблоидния печат.