Нови медицински изследвания дават надежда за борба с тежки болести. Учени в американския щат Орегон работят върху революционен метод за създаване на човешки стволови клетки.

Екипът от специалисти се надява откритието им да помогне в борбата с редица неврологични и сърдечни заболявания. По същество се прилага същият метод, използван при клонирането на овцата Доли преди 17 години: генетичен материал от пълнолетен индивид се присажда в яйцеклетка, чиято ДНК е предварително отстранена. Впоследствие яйцеклетката произвежда стволови клетки, способни да се преобразуват в над 200 вида човешки клетки.

"В нашата лаборатория се интересуваме от нов начин за създаване на стволови клетки. Те ще произхождат от кожни клетки на пациент, така че новосъздаденият материал да е съвместим с организма на първоизточника", обясни процеса ученият Шукрат Миталипов.

Специалистите смятат, че откритието им ще бъде особено ефективно за лечението на болести, свързани с разрушаването на клетки, като Паркинсон, множествена склероза и увреждания на гръбначния стълб.

Миталипов допълва, че невроните, които не функционират ще могат да бъдат възпроизведени и така да се помогне за подобряване състоянието на пациента.

Изследванията в тази област често повдигат етичния въпрос за възможното клониране на човешки индивиди. Но екипът от центъра за изследвания на приматите в Орегон потвърждава, че работата им не е свързана с такива цели. Приоритет за учените е борбата с болести и напредъка на регенеративната медицина.