Гръцкият премиер Алексис Ципрас подаде оставка. Той призова за възможно най-скорошна дата за предсрочни избори, като източници от правителството очакват вотът да се проведе на 20-ти септември.

Народът трябва да реши на предсрочните парламентарни избори какво сме постигнали и кой ще води страната по-нататък. Това заяви гръцкият премиер в телевизионно обръщение към нацията, в което обяви, че подава оставка заедно с цялото правителство.

"Предлагам на съда на гръцкия народ всичко, какво съм постигнал", подчерта Ципрас, цитиран от световните агенции. Той добави, че постигнатото не е това, което е искал, но е възможно най-доброто за момента. След обръщението той ще връчи оставката си на президента.

Ципрас бе подложен на растящ натиск да свика предсрочни избори заради разрива в неговата партия СИРИЗА по повод новия спасителен план от 86 млрд евро за Гърция, наложен от международните кредитор.

Премиерът, който ръководи лявата радикална партия СИРИЗА беше остър противник на политиката на икономии, която се налага от международната тройка - ЕК, ЕЦБ и МВФ.

На 5 юли Ципрас проведе и референдум, на който гърците масово отхвърлиха условията на международните кредитори, но само десетина дни по-късно той прие всички условия. Това предизвика известно напрежение в редиците на неговата партия, финансовият министър Янис Фаруфакис подаде оставка.

41-годишният Ципрас е най-младият гръцки премиер от 1865 година.

На 24 юли проучване на общественото мнение, проведено от Metron Analysis показа подкрепа за правителството от 33,6%, определяйки СИРИЗА като най-популярната партия, но неразполагащ с достатъчно подкрепа да управлява без своя коалиционен партньор, както прави сега. Оттогава не са провеждани проучвания на общественото мнение.

Членове на СИРИЗА настояват партията да се стреми към мнозинство, тъй като така би могла да постигне стабилно правителство, каквото Гърция не е имала през петте години на криза.

"Тези избори, когато и да бъдат обявени от правителството, ще осигурят решение за стабилно управление. Моите усещания са, че СИРИЗА ще има абсолютно мнозинство", заяви пред Mega TV Димитрис Пападимулис, евродепутат от СИРИЗА.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер