Двама мъже са били задържани в Брюксел по ново разследване на терористична мрежа, чрез която към Сирия и Ирак са заминавали джихадисти, съобщават местни медии.

Отбелязва се, че това са първите арести в страната от януари насам по подобни обвинения след антитерористичната операция във Вервие и атентатите в Париж, предаде БТА.

На двамата са предявени обвинения, единият мъж остава в ареста, а другият е освободен с мярка за неотклонение. Все още следствието установява колко души са били изпратени от двамата вербуващи в редиците на терористичната групировка „Ислямска държава”.

Медиите съобщават днес, че белгийка от марокански произход с адрес в Брюксел е успяла миналата седмица да замине за Сирия с двамата си малолетни синове. Тя пътувала със свои братя през Амстердам и Турция. Съпругът ѝ, останал в Белгия и открил с изненада липсата на съпругата и децата си, уточнява, че жената била радикализирана от кореспонденция във Facebook с един от братята си - джихадист, заминал за сирийския фронт.

Вече близо два месеца Белгия е в предпоследна степен на готовност за отговор при терористично нападение. По улиците на големите градове патрулират въоръжени военни, допълнителни постове са поставени пред сградите на международните институции в Брюксел.

Заради обстановката е прекратен до второ нареждане достъпът на външни хора до Европейския парламент в Брюксел, с което е блокирана една от основните му функции - да бъде отворена за гражданите институция.