В края на следващата седмица погледнете към нощното небе. Ако видите ярка точка, която се движи бързо, не се плашете. Това не е НЛО, а „Маяк” – микросателит, създаден от студенти в Московския политехнически университет.

Те започват да разработват идеята през 2014 г.. Студентите са от различни специалности, но ги обединява любопитството към Космоса и интереса към неговото изследване. Идеолог и ръководител на проекта е Александър Шаенко. Той сподели за bTV, че оглавява екип от ентусиасти, за които Космосът е по-близо от когато и да било досега.

Миналата година успяват с помощта на балон да изведат прототип на спътника до височина 30 километра в стратосферата. Успехът им дава надежда, че са на прав път и стартират кампания за групово финансиране в интернет. Ентусиасти от цял свят подкрепят студентите с общата сума от 30 хиляди долара. Година по-късно микросателитът „Маяк” вече е на стартовата площадка в Байконур.

На 14 юли в 9:30 ч. сутринта българско време ракетата „Съюз 2.1а” ще изведе „Маяк” в околоземна орбита.

Щом достигне височина около 600-700 километра, микросателитът ще разгърне своите отражатели на слънчева светлина. Те са с пирамидална форма и размер 16 квадратни метра.

Светлоотражателите ще помогнат „Маяк” да бъде наблюдаван с невъоръжено око от Земята.

Създателите на микросателита заявиха за bTV, че светлината му ще може да бъде видима и от България.

След изпълнението на своята задача „Маяк” няма да се превърне в един от десетките хиляди „космически отпадъци”, които орбитират около нашата планета.

„Разработили сме го така, че той ще се спусне обратно към Земята”, обясни ръководителят на проекта Александър Шаенко.

„Тогава ще се включат неговите спирачни системи, а светлоотражателната пирамида ще изгори в земната атмосфера”.

„Маяк” е един от 73-те микроспътници, които ракетата „Съюз 2.1а” ще изведе в Космоса. Той е от типа 3U CubeSat, популярен като уред за научни изследвания.

Студентите са разработили и приложения за смартфони с операционни системи Android и iOS, които можете да изтеглите безплатно. С тяхна помощ можете да откриете „Маяк” на нощното небе след 14 юли.

Ако тогава успеете да снимате новата „звезда”, изпратете ни вашите снимки в платформата „Аз, репортерът”!