Нова решителна седмица за бъдещето на Каталуния. Мадрид трябва да гласува мерките за поемане на контрол върху автономната област, а каталунският парламент обмисля реакцията си. Регионалните власти вече предупредиха, че няма да се подчинят на заповеди. 

Поредният краен срок за Каталуния изтече и беше заменен с нов. Каталунският парламент ще се събере в четвъртък, за да реши как да реагира плана на Мадрид да отнеме автономията на областта, а в петък се очаква испанският Сенат да одобри мерките.

„Каталунският лидер ще загуби всичките си правомощия и ще спре да получава заплата, след като Сенатът утвърди преминаването на областта под прякото управление на Мадрид. Регионалните власти може и да живеят в друг свят, но политическата и правна реалност е, че те ще бъдат отстранени”, посочи Сорая Санес де Сантамария – вицепремиер на Испания.

Според плана на Мадрид, е възможно временно да бъде назначен един представител, който да управлява областта. Засега каталунските власти категорично отхвърлят този план.