Турция с признателност посрещна оказаната й след опита за преврат подкрепа, изразена от руския президент Владимир Путин. Това заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в интервю за руската държавна информационна агенция ТАСС.

„С неутрализирането на опита за държавен преврат в Турция се укрепиха политическото лидерство и ръководство, укрепи се тяхната демократична легитимност. И отношенията с Русия ще се нормализират и укрепват в този контекст”, отбеляза Калън.

Той каза, че Турция разглежда Русия като партньор в търсенето на изход от сирийската криза.

"Ние винаги сме търсили възможност за сътрудничество с Русия по тази тема. Ние искаме да гледаме в бъдещето с надежда и искаме да си сътрудничим с Русия в спешен план за осигуряване на политически преход в Сирия", посочи говорителят.

Засягайки въпроса за съвместните проекти на Турция и Русия, говорителят каза, че Анкара "във всички области ще продължи тясното сътрудничество с Русия и ще работи над нови проекти".

Отношенията между Турция и Русия се влошиха рязко през ноември миналата година, след като турските военновъздушни сили свалиха руски бомбардировач, изпълняващ задачи в Сирия. В края на юни турският президент Реджеп Тайип Ердоган в писмо до руския си колега Владимир Путин се извини за инцидента.

Двамата президенти се очаква да се срещнат на 9 август в Санкт Петербург за първи път след влошаването на двустранните отношения. "Ние не се съмняваме, че нашите страни ще продължат да си сътрудничат на основата на взаимните интереси и отношенията между тях ще се издигнат на още по-високо ниво", каза говорителят.