Нова година във Франция: Хулигани биха полицаи и запалиха над 1000 автомобила
Нападенията над силите на реда, вкл. и жена в униформа, скандализираха французите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    7
Франция, полиция
Снимка: iStock

Нападения над полицаи и множество хулигански прояви белязаха посрещането на Новата година във Франция.

Двама френски полицаи бяха нападнати в понеделник вечерта в известния с високата си престъпност департамент Сен Сен Дени, северно от Париж. Те арестували двама души, които откраднали мотопед в Олне су Боа. Задържаните обаче се държали много агресивно и започнали да бият единия от полицаите. Наложило се вторият да използва оръжието си.

Няколко часа преди това в съседния департамент Вал де Марн около 50 хулигани се нахвърлиха върху двама полицаи – мъж и жена, които пристигнали с полицейска кола пред нощен клуб, за да разтърват биеща се тълпа.

Тяхната кола обаче бе преобърната, полицаите – извадени от нея, повалени на асфалта и ритани от развилнялата се тълпа. Жената е с рани по лицето, а мъжът със счупен нос.

Преди това те успели да извикат помощ, но хулиганите атакували и пристигналата група полицаи. Повредени бяха две пожарни и една полицейска кола. Полицията трябваше да използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата.

В интернет се появи и видео от нападението, на което се вижда как жената в униформа е ритана от развилнелите се хулигани (внимание, кадрите са смущаващи):

Френският президент Еманюел Макрон написа в „Туитър“, че виновниците в това „подло и престъпно линчуване на полицаи неизбежно ще бъдат намерени и наказани“.

Вътрешният министър Жерар Колон пък заяви, че „да се нападат силите на реда, значи да се напада Френската Република”.

Като цяло в Новогодишната нощ в сблъсъци с хулигани пострадаха осем полицаи и трима патрулиращи военни.

В различни гадове хулигани подпалиха 1031 автомобила. Задържани са 510 души. Миналата Нова година бяха подпалени или унищожени 935 коли.

  • 0
    7
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре