Нова буря със силни ветрове и поройни дъждове заплашва засегнатите напоследък от наводнения райони във Великобритания, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Бурята "Франк", шестата през последните седмици в района на Атлантика, ще премине по-късно днес през Ирландия и Великобритания и се очаква да предизвика големи разрушения в Къмбрия и южната и централна част на Шотландия, съобщи агенция Прес асосиейшън, позовавайки се на предупреждение от властите.

Възможни са ветрове със скорост до 80 км в час и пориви от 100 до 120 км в час.

През декември Северозападна Англия пострада сериозно от наводнения, предизвикани от бурите "Ева" и "Дезмънд". Щетите от стихиите може да достигнат до 1,5 милиарда паунда (2,24 милиарда долара). При посещение вчера в наводненото графство Йорк премиерът Дейвид Камерън съобщи, че властите ще отпуснат 2,3 милиарда паунда за защита от наводнения в рамките на работата на сегашния парламент, предаде ТАСС.

В ликвидирането на щетите заедно със службите за извънредни ситуации участват близо 500 военнослужещи. Още хиляди военни и резервисти може да бъдат задействани в случай на нужда.

По мнение на специалистите сегашните наводнения във Великобритания са резултат на аномалии в западната част на тихоокеанския регион, причината за които вероятно е топенето на арктическите ледове.